*Artikkeli on lainattu aamulehden sivuilta. Pääset lukemaan alkuperäisen artikkelin tämän linkin kautta.

Mielikuva asvalttialasta liittyy useimmilla teiden ja katujen päällystämiseen. Pihojen asvaltointi on kuitenkin aivan oma maailmansa. Tilaa on vähän ja pintojen kallistukset usein lähes olemattomat, eikä kukaan halua lätäkköä kotirappusten eteen. Työssä korostuvatkin ammattitaito ja käsityön määrä.

Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa myös asvalttialalla. Alan kustannukset ovat nousseet vuodentakaisesta noin 30 prosenttia, mikä näkyy väkisinkin myös asiakashinnoissa.

Tänä kesänä Tampereen seudulla 200 neliömetrin normaalipihan päällystäminen ilman pohjamassan vaihtoa maksaa keskimäärin 25 euroa neliöltä. Vuosi sitten vastaava neliöhinta oli viidenneksen halvempi. Vielä ei asvaltoinnin kysyntä kuitenkaan ole romahtanut.

Olli ja Antti Helenius halusivat yhteisen kivituhkapihan tilalle asvaltin sen helppohoitoisuuden takia. Kiveykseen verrattuna asvaltti on myös edullinen ja pitkäikäinen.

”Urakoitsija valikoitui tarjousten perusteella melko suppeasta joukosta. Paikallisia pieniä yrityksiä ei ole monta ja isoja eivät yksityispihat tunnu kiinnostavan”, Olli Helenius toteaa.

ALALLA ON huutava pula ammattilaisista. Vaikka palkat ovat kohtuulliset, työn luonne ja raskaus eivät houkuta nuoria lapion varteen. Työ on myös tietotaidollisesti luultua vaativampaa. Ensimmäinen kausi menee jo lapioimisen alkeiden opettelussa.

Suomen Asfalttikorjaus oy:n pihaporukassa kesän työharjoittelua suorittava Moma Kayo onkin positiivisesti yllättynyt.

”Ala kiinnostaa kokonaisuudessaan. Tässä on niin paljon, mikä täytyy huomata ja mitä ei voi oppia koulussa. Työ on mukavaa, vaikka rankkaa. Tosi rankkaa”, Moma Kayo huokaisee hetken juomatauon ohessa.