Milloin ja miten asfaltti tulisi huoltaa?

Asfaltin elinikä on 10-40 vuotta riippuen siihen kohdistuvasta kulutuksesta. Myös suomen talvi lyhentää päällysteen ikää. Asfalttipäällyste on helppo huoltaa ja pitää puhtaana. Asfaltin likainen pinta voidaan puhdistaa esimerkiksi harjaamalla tai painepesurilla, kuitenkin on varottava käyttämästä liian suurta painetta ja pitämästä pesurin suutinta liian lähellä asfaltin pintaa. 

Asfaltin omistajan tai kunnossapidosta vastaavan tulisi tehdä kuntotarkastus

Päällysteen kunnosta huolehtiminen lisää sen käyttöikää. Tämän vuoksi jokaisen asfaltoidun kohteen omistajan tai kunnossapidosta vastaavan henkilön tulisi tehdä vuosittain asfalttipäällysteen kuntotarkastus. Kuntotarkastuksessa tulee katsoa, että sadevedet eivät jää rakennusten seinustoille, ja lisäksi päällysteeseen syntyneet halkeamat ja reiät on tarkastettava. Mahdolliset öljy- ja polttoainevahingot vaurioittavat asfaltin rakennetta ja ovat turvallisuusriski sateella, kun öljy ja vesi muodostavat liukkaan pinnan asfaltin päälle.

Kuntotarkastuksen perusteella tehtävät huoltotoimenpiteet:

  • Asfaltin likainen pinta tulee pestä, ja hiekoitussepeli tulee poistaa päällysteeltä talven jäljiltä
  • Öljy- ja polttoainevuodot tulee siivota asfaltin pinnalta pois imeytysturpeella, sekä vaurioitunut asfaltti tulee leikata pois ja paikata uudella asfalttimassalla ​
  • Päällysteeseen syntyneet vajoamat, reiät ja montut paikataan asfalttimassalla
  • Asfaltissa olevat halkeamat tiivistetään kumibitumilla
  • Puutteelliset vedenohjaukset korjataan
  • Kuluneet merkinnät asfaltissa maalataan uudelleen

Päällysteen huoltotoimenpiteisiin on syytä ryhtyä melko pian vaurioiden havaitsemisen jälkeen

Näin vältytään isommilta vaurioilta ja korjaustoimenpiteiltä. Kiinteistöjen päällysteiden hyvä kunto vaikuttaa myös turvallisuuteen ja pidentää niiden käyttöikää. Näiden korjaaminen on kiinteistön omistajan tai kunnossapidosta vastaavan henkilön vastuulla.