Asfaltointibisneksessä kuohuu venäläisen bitumin vuoksi. Suomalaisia teitä ja pihoja voidaan päällystää tänä kesänä venäläisestä bitumista tehdyllä asfaltilla huolimatta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Tilanne kuumentaa tunteita asfaltointialalla, kertoo esimerkiksi Iltalehti.

Riippuvuus öljystä on asfaltointialalla merkittävä. Polttoaineella on merkittävä vaikutus valmistus- kuljetus kuin itse päällystystyöhön. Bitumi on seos, jota muodostuu raakaöljyä tislatessa, tyypillisin käyttökohde on nimenomaan asfaltin valmistus. EU:n alueen päällystystöistä yli puolet on tehty venäläisestä raaka-aineesta. Venäjältä tulee paljon bitumia, minkä lisäksi osa bitumintekijöistä käyttää raaka-aineena venäläistä öljyä. Venäläinen bitumi on tällä hetkellä n. 40% halvempaa kuin lännestä saatava ja hinta on vain laskussa, kun Venäjä ei saa myytyä bitumia ulkomaille. Omat haasteensa markkinoihin tuli jo viimevuonna, kun bitumin tuotanto loppui Suomessa kokonaan, kun Neste sulki Naantalin jalostamon. Naantalissa tuotettiin aikaisemmin noin puolet Suomessa käytetystä bitumista. Nyt kaikki bitumi joudutaan tuomaan maahan ulkomailta.

Osa alan toimijoista käyttää Venäläistä raaka-ainetta. Suomen Asfalttikorjaus Oy on kuitenkin tehnyt päätöksen käyttää ainoastaan Suomalaisten yritysten valmistamaa asfalttimassaa, jossa käytetään ainoastaan länsimaista bitumia. Yhtiö on laajentanut toimintaansa tälle kaudelle suuresti ja asfalttimassantarve jopa kolminkertaistuu viimevuoteen verrattuna. Tämän kokoluokan yritykselle se tuo haasteita etenkin, kun kustannukset voivat vielä nousta nykyisestä.

– Olemme päättäneet olla tekemästä minkäänlaista yhteistyötä venäläisiä raaka-aineita käyttävien yhtiöiden kanssa. Päätökseen sodan lisäksi vaikuttaa epäreilu kilpailutilanne mikä on ollut kohun aiheena viime aikoina. Esimerkiksi valtio ostaa aina halvimman vaihtoehdon, ja se ei välttämättä ole se ekologisin tai etenkään eettisin vaihtoehto. Koko alalle tämä on ollut järkyttävä tilanne, kun osa käyttää halvempaa bitumia ja osa taas huomattavasti kalliimpaa länsibitumia.

– Yhtiön päätös vaikeuttaa jonkin verran liiketoimintaa. Meillä on kuitenkin arvomme, joista pidämme kiinni, vaikka se vaikuttaisikin tulokseen. Laadusta emme kuitenkaan tingi, meille on myös tärkeää Suomalaisena perheyrityksenä tukea muita kotimaisia yhtiöitä ja keskittää yhteistyömme ja asfalttimassojen ostot niihin, jolloin myös verorahat jäävät Suomeen kertoo Suomen Asfalttikorjaus Oy:n toimitusjohtaja Willem van Woerden.

Willem
Suomen Asfalttikorjaus Oy:n toimitusjohtaja Willem van Woerden
Sivustomme käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.